
Сьогодні все більшої популярності набуває вегетаріанство. Більшість у переході на рослинну їжу бачить виняткову користь для організму і можливість зберегти здоров’я. Дійсно, ретельно збалансований вегетаріанський раціон може стати профілактикою багатьох захворювань. Але може призвести до дефіциту вітамінів і мінералів в організмі. Вчасно виявити проблеми зі здоров’ям і попередити розвиток хвороб допоможуть десять лабораторних аналізів.
Повністю відмовляючись від м’яса та продуктів тваринного походження, людина недоотримує білки, необхідні для нормальної роботи організму. Білки виступають каталізаторами багатьох хімічних реакцій, беруть участь в утворенні тканин і клітинних мембран, гормонів. Важливо пам’ятати, що гемоглобін, який переносить кисень організмом ─ також білок, тому при суворій вегетаріанській дієті нерідко спостерігається анемія.
Уникнути дефіциту білка вегетаріанцям можна вживаючи квасолю, сочевицю, боби, горіхи, насіння. Вони багаті білками рослинного походження.
Вегетаріанці можуть також відчувати дефіцит заліза, омега-3 поліненасичених жирних кислот, вітаміну В12, А і D, кальцію, фосфору, джерелами, яких виступає переважно м’ясо, риба, молочні продукти та яйця. Недостатня кількість корисних речовин супроводжується як зовнішніми проблемами ─ сухість шкіри та її запалення, ламкість нігтів і волосся, так і може призвести до порушень у роботі внутрішніх органів і центральної нервової системи.
Уникнути цього допоможе щорічне проходження лабораторного обстеження організму, зокрема таких аналізів як:
- клінічний аналіз крові ─ дозволяє оцінити загальний стан організму
- клінічний аналіз сечі ─ для виявлення проблем з нирками і сечовидільної системою
- залізо
- феритин ─ речовина є внутрішньоклітинним депо заліза
- загальна залізозв’язуюча здатність сироватки ─ використовується для діагностики анемії
- альбумін ─ друга основна фракція у складі крові, становить близько 60% від загального білка
- ціанокобаламін (вітамін B12)
- вітамін D загальний
- фосфор
- кальцій
Обравши вегетаріанство, пам’ятайте, що важливо не просто відмовитися від м’яса і продуктів тваринного походження, а вживати різноманітну рослинну їжу, злаки, горіхи і насіння. Тільки так ви зможете вберегти організм від дефіциту корисних речовин.
Будьте здорові!