КОРИСНІ СТАТТІ

Залізодефіцитна анемія: причини і методи профілактики

Слабкість, зниження працездатності, сонливість, навіть після повноцінного відпочинку, запаморочення, підвищена дратівливість, бігання «мушок» перед очима, шум у вухах, сухість шкіри, тьмяність волосся, проблеми з нігтями, тріщини у куточках губ. Часто ми не надаємо значення подібним сигналам нашого організму, списуючи їх на хронічну втому або сезонний авітаміноз.

Перераховані симптоми можуть вказувати на залізодефіцитну анемію ─ стан, що характеризується зниженням кількості гемоглобіну та еритроцитів. Приставка залізодефіцитна вказує, на те, що відбувається це від нестачі в організмі заліза. Наслідки такого стану можуть бути серйозними, адже клітини не отримують необхідну кількість кисню. Може розвинутись серцева недостатність, захворювання судин, внутрішніх органів і головного мозку.

Залежно від концентрації гемоглобіну в сироватці крові виділяють три стадії розвитку анемії:

  • легка ─ при показнику гемоглобіну 90-110 г/л
  • середня ─ рівень гемоглобіну опускається до значень 70-90 г/л
  • важка ─ гемоглобін нижче 70 г/л

Для діагностики залізодефіцитної анемії досить клінічного аналізу крові. У результатах дослідження на анемію вказує зниження рівня гемоглобіну, кількості еритроцитів і кольорового показника. Щоб з’ясувати причину даного стану необхідно проведення комплексного медичного обстеження. Адже до дефіциту заліза можуть призводити різні фактори, серед яких:

— незбалансоване харчування, зокрема, вегетаріанство і дієти. Щоб залізо повноцінно засвоювалося організмом, у раціоні має бути присутнім тваринний білок (нежирні сорти м’яса, риба і морепродукти, кисломолочні продукти, яйця), вітамін С та інші органічні кислоти. Надмірне вживання чаю і кави, навпаки, перешкоджає нормальному всмоктуванню заліза в шлунково-кишковому тракті;

— хронічні кровотечі і часте донорство крові;
— порушення у роботі органів шлунково-кишкового тракту при яких залізо, що надходить з їжею, не засвоюється (запальні процеси у шлунку або кишечнику, хвороба Крона, гастрит, викликаний бактерією хелікобактер пілорі);

— патологія процесів транспортування заліза;

— підвищені витрати заліза організмом у період вагітності або лактації, у грудних дітей і підлітків;

При своєчасному виявленні залізодефіцитної анемії прогноз сприятливий. Як правило, лікування спрямоване на усунення причин,що викликали даний стан. Також лікар призначає прийом препаратів заліза (у вигляді таблеток або ін’єкцій). Якщо причина виникнення анемії ─ недолік заліза в їжі, то це і буде єдиним лікуванням.

Дієвим методом профілактики залізодефіцитної анемії є збалансоване харчування. Слід збагатити свій раціон продуктами, що містять вітаміни групи В, особливо фолієву кислоту і вітамін В12, залізо, білки. До таких відносяться:

  • червоне нежирне м’ясо і субпродукти, особливо печінка
  • риба та морепродукти
  • молоко, сир, натуральні йогурти
  • злаки (каші і зерновий хліб)
  • зелень ─ салат, петрушка, кріп, шпинат
  • горіхи
  • квасоля і горох
  • овочі, особливо свіжі
  • фрукти, серед яких перше місце займають гранат, яблука і апельсини

Також рекомендують раз на півроку здавати клінічний аналіз крові, що дозволить з великою точністю визначити рівень гемоглобіну та еритроцитів, оцінити загальний стан організму.