КОРИСНІ СТАТТІ

Сезон ягід: як отримати найбільшу користь для організму?

Як відомо сезонні ягоди, набагато корисніші для організму, ніж екзотичні фрукти. Вони містять значну кількість вітамінів, мінералів і корисних речовин. Деякі ягоди навіть допомагають у лікуванні хвороб. Розповімо про це докладніше.

Полуниця ─ незамінне джерело вітамінів, мінералів й антиоксидантів, має протизапальну і нейропротекторну дію. Червоні ягоди містять вітамін С, К, фолієву кислоту, калій, магній, а також глікозиди ─ речовини, що сприяють збереженню молодості та відновленню клітин.

Вишня і черешня ─ мають протизапальну дію й можуть зменшувати больовий синдром. Речовини в ягодах здатні запобігати деформації кісткової тканини у дітей, знижують артеріальний тиск і сприяють відновленню м’язів. Вишні та черешні рекомендують вживати ввечері, за рахунок високого вмісту мелатоніну ягоди можуть поліпшити сон.

Шовковиця ─ багата на клітковину, вітаміни С, К і Е, залізо та калій. Також ягода містить поліфеноли, необхідні для здоров’я судин і захисту клітин від вільних радикалів. При регулярному, тривалому вживанні шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові й зменшує ймовірність розвитку атеросклерозу.

Малина ─ подарує красу вашій шкірі та поліпшить колір обличчя, завдяки вмісту клітковини, вітамінів С, В1 і В2, РР, Е, фолієвої кислоти, заліза, міді та калію. Ягода багата антиоксидантами, виявляє жарознижуючу, потогінну й сечогінну дію. Також вживання малини може спричинити легкий заспокійливий ефект і допомогти організму впоратися зі стресом.

Чорна смородина ─ джерело вітаміну С. Всього півсклянки темно-фіолетових ягід здатні забезпечити наш організм чотириденної нормою вітаміну С. Чорна смородина містить дубильні речовини і фітонциди, що пригнічують ріст патогенних бактерій і грибків.

Чорниця ─ допоможе зберегти зір. Корисні речовини в ягоді, прискорюють обмін речовин і нормалізують рівень цукру. Чорниця багата марганцем, клітковиною і вітаміном К, що сприяє зміцненню кісток.

Ожина ─ допоможе нормалізувати сон і розслабитися після напруженого дня. Містить клітковину, вітаміни С, К і фолієву кислоту, марганець, багата на поліфеноли, тому має потужну антиоксидантну дію. Регулярне вживання ягоди здатне поліпшити пам’ять, нормалізувати рівень цукру.

При всій своїй користі, деякі ягоди протипоказані людям з хворобами нирок. Захистити зубну емаль від агресивного впливу кислот, що містяться в ягодах, можна прополоскавши рот чистою водою.

Також важливо пам’ятати, що при заготівлі на зиму ягоди краще заморожувати або сушити. Тільки так можна зберегти максимальну кількість корисних речовин і вітамінів.